Här kommer en fråga om nått som INTE har med Ryssasläkten att göra:

Hur många av er har pemsat pinne?? Kommer nån av er ihåg hur man räknade poäng??

Anledningen till att jag frågar är att jag har med ordet “pemsepinne” i årets upplaga av Hallandsbygd och på en sida med bara mårpekanska som är: http://morpekanska.glommen.eu/ och nu börjar det höras av lite olika personer som undrar över hur man räknade poäng och det minns inte jag.

Så här står det bl.a. i Bygdeband:

En lek, som ständigt återkom, var att pimsa. Lekmaterialet var två pinnar, av vilka den ene var en aln och den andre en fot lång. Leken bestod av tre grenar, som alla gick ut på, att ur en liten skåra i marken skicka bort den lilla pinnen med den stora pinnens hjälp så långt, att motståndaren skulle få besvär att antingen bränna den stora pinnen, som efter slaget lagts över skåran, eller också i andra momentet gällde det förpassa den tillbakakastade pinnen så långt som möjligt från skåran. Den följande poängräkningen gällde avståndet till skåran och mättes i andra momentet med den långa pinnen och i det tredje med den korta pinnens längd.

Vore kul om nån av er har koll på detta och berättar för oss andra (eller åtminstone mig).

Hälsningar Håkan i Galtås.