Vem kunde tro att vi Ryssaättlingar har en liten, liten del blått blod i våra ådror men så tycks det va.

Ibland när man letar bland våra förfäder så hittar man inte nått av intresse men så plötsligt händer det. Härom dan så satt jag nere i Halmstad inne hos Hallandssläktforskarnas förening och hittade boken “Tvååkergårdar” . Jag lånade hem den och helt plötsligt så ramlade en massa polletter på plats.

Innan jag fortsätter så bör ni kanske klicka på bilden här nedanför och förstora den.

Ryssa Augustas anor ner till mitten av 1500-talet.

Hommel van Zipp var min mormors morfars farfars farmors morfars far. Hans son Peter Hummel blev adlad och var född i Spanska Nederländerna ( Belgien ) 1610.

Peter Hummel, född i spanska Nederländerna. Flyktade för spanska inkvisitionens förföljelser. Handlande och borgare i Varberg. Rådman därst. 1651-07-08. Död 1662.

Barn: Hans Hummel, född i spanska Nederländerna troligen omkr. 1640. Handlande, stadsnotarie och rådman i Varberg. Begraven 1718-01-14 i Varberg under stora gången i kyrkan

Familjen Hummels vapen.

Som om inte det vore nog så fanns det ett släkte som hette Twist (Inte godispåsen) som dessutom blir släkt med “Humlorna”.

Peter Hummels dotter Elsa Johanna Hummel gifter sin 1667 med Johan Twist II. Johan är född i Lübeck 1638.

Johan Twist I Härstammade från England. Handelsman och rådsherre i Lübeck. Gift på 1630-talet med Erdmuth Schleij.

Barn: Johan Twist II, född 1638 i Lübeck. Nedsatte sig i Halmstad, där han 1660 blev handelsman och rådman. Död före 1693. Gift 1:o 1667 i Varberg med Elsa Johanna Hummel, född 1649, död 1683-10-24, dotter av handelsmannen i Varberg Peter Hummel. 

Twistsläktens vapen.

Så småningom hamnar “vi” i Olofsbo och resten kan ni troligen.

Om ni åker till Varberg så finns där en “Hummels väg”. Vi har alltså del i den gatan. Läs urklippet ur Hallands Nyheter:

Gatunamn i Varberg

Den, Hummels väg,  slingrar sig fram lite diskret mellan Almers väg och Södra vägen. 

Två välkända Varbergspolitiker bor vid Hummels väg: socialdemokraterna Ture Isaksson och Kaj Berntsson. Lika kända i Varberg som dessa två herrar är, var på sin tid åtskilliga medlemmar av släkten Hummel, som härstammade från Nederländerna. En hel del framgångsrika medborgare med namnet Hummel – handlande, präster, rådmän och riksdagsmän – bodde i Varberg på 1500-talet och framåt. Mellan åren 1690 och 1709 var Peter Hummel stadens borgmästare.

Vi får väl anse att gatan är döpt efter honom – eller varför inte efter hela släkten Hummel? Den lär vara en flandrisk adelssläkt som ursprungligen hette Hommel van Sipp. Namnvarianten Hummelsip förekom också i Varberg. En medlem av ätten adlades till Hummelhielm och blev landshövding i Halland.

Meningarna om varför släkten Hummel hamnade i Varberg är delade. Enligt en tradition flydde en stamfader, född 1600, från inkvisitionen i Spanska Nederländerna, men det stämmer inte alls med att släkten fanns i Varberg redan på 1500-talet. Varbergaren Hans Hummel omnämns redan 1588.

Så sträck på er alla Ryssasläktingar.

Frågor på detta?? Googla eller hör av er.

Hälsningar Håkan