Bouppteckning efter Ryssa Anders farfars far Andreas Jönsson. Född 1771-10-02 i Tröinge, Vinberg. Död 1844-03-29 till Ryssens i Olofsbo.

Det finns säkert en del av er som tidigare sett eller läst en bouppteckning. Trotts det så tycker jag att det kan vara både intressant och nyttigt att ta del av en sådan och jag råkade hamna på Andreas Jönssons från 1844. Det är kanske inte lätt att läsa det som skrivs men det viktigaste är inte att kunna utläsa varje ord utan att kunna få ett sammanhang av vad som skrivs. Ta t.ex. rangordningen av det i boet som ska värderas. Kontanter, fordringar, selfver/silver, tehn/tenn, mässing, koppar, träbohag, sängkläder, den avlidnes gångkläder osv. Behållningen i dödsboet var 98,27 och på det så fick boet betala en “Fattig Procent” som redovisas nästan längst ner på sista sidan.

Varje sida går att ladda ner var för sig.
Längre ner på sidan finns en pdf som innehåller bouppteckningen.

Den finns även som pdf om nån vill ladda ner den.